mandag den 27. juni 2016

Take off til Lofoten

110 liter benzin. 110 liter vand. 50 liter petroleum. 12 liter sprit. Proviant for i alt 5000 kr., til 6 ugers sejlads. Polarudstyr. Og alt det sædvanlige: drivankre, stormsejl, redningsflåde, vindror, 70 kg. kæde, 3 ankre osv. Der er læs på.
Og dog er vi lettet. Fra Aarhus, kl. 13.40 i dag. Og lettede. Intenst knokleri med de milliarder af forberedelser, som er nødvendige for at kunne sejle 1000 sømil, så vidt muligt nonstop, alene, op igennem Kattegat, Skagerrak, Nordsøen og Norskehavet er afløst af afsejlingens forløsning. Vi sejler, Mathilde og jeg. Som så ofte før, kun os to, og havet. Og alle sømilene. For enden af ruten venter Lofoten, nord for Polarcirklen, med sin midnatssol, sine fjelde og bræer. Hvaler.

Jeg er lidt forvirret, ikke helt i sync med rejsen det første par timer. Og ikke helt i sync med Mathilde, der for første gang i mit liv virker lige så lille, som hun faktisk er. Jeg har vænnet mig til hverdagen på mit andet hjem, S/Y Hanne Kjerstine, med sine 3 kahytter, toilet og 39 fods komfort. Mathilde er min eventyrmaskine nu. Og hun sejler som en drøm, som altid. Alligevel mærker jeg et uvant sug i maven ved tanken om endnu et vildt eventyr på tusind sømil i ukendt farvand, højt mod nord. Det fortager sig nok.

Den eneste konkrete grund til bekymring er, at jeg lige uden for havnen kunne konstatere, at autopiloten, som har været til reparation i vinter, kun er blevet delvist lavet: styrearmen havde sat sig fast i inderste position, og den dygtige tekniker fra Raymarine, som har brugt 4 måneder på at ”reparere” den, har åbenbart kun formået at få den til at køre ud til midterposition. Det betyder, at urolig rumskødssejlads og bagbords halse er umuligt med autopilot, hvilker er en anelse uheldigt med 1000 sømils solosejlads forude. Heldigvis styrer vindroret suverænt, jeg må håbe på vind til det hele vejen, og pønser allerede på kreative lappeløsninger, der kan få autopiloten til at humpe hele vejen til Lofoten. There's no turning back now. Følg med på denne kanal...

1 kommentar:

  1. God tur. Lyder bestemt eventyrligt. Hvor bliver man træt af, at man ikke kan stole på at folk gør det man har bedt dem om. Tænker på autopiloten... Eigil

    SvarSlet